Torta bevonása 3 kreatív módon
A tortakészítés utolsó lépéseinek egyike a torta bevonása, ami többféle módon is történhet attól függően, hogy melyik módszert választod. A bevonat elkészítésével sokkal szebbé teheted a desszertet, ezzel megkoronázva az elfogyasztás élményét.
A bevonat a legtöbb esetben úgy készül, hogy a hozzávalókat elvegyítjük egymással. Amikor pedig a keverék masszaszerű állagú lett, akkor a >> megfelelő kialakítású kenőkéssel << szépen elkenjük a torta tetején, illetve oldalán. Egy kivétel van, amikor nem masszából, hanem keményebb alapanyagból készítünk bevonatot.
Ebben a bejegyzésünkben három egyszerű, de kreatív módszert mutatunk a tortabevonat elkészítéséhez. Egyikhez sem kell, hogy gyakorlott legyél a sütésben vagy a tortadíszítésben, akár teljesen kezdőként is bátran kísérletezhetsz velük. Különösen igaz ez akkor, ha forgatható tortaállványt is használsz, hisz azzal sokkal egyszerűbben tudsz dolgozni.
Ismered a tojáshabos vajkrém bevonatot?
Ehhez a bevonathoz szükséged lesz 6 nagyméretű tojás fehérjéjére, 350 gramm vajra és 400 gramm kristálycukorra. A tojásfehérjét és a cukrot melegítsd össze gőz fölött egészen addig, amíg a cukor el nem olvad!
Utána öntsd át a konyhai robotgéped táljába, és még melegen verd kemény habbá őket! Várd meg, míg kihűl, majd pedig kanalazd bele a vajat! Robotgéppel ismét verd pár percig maximális fokozaton, végül pedig tegyél bele egy csipet sót és vaníliát!
Ha ügyes voltál, akkor egy nagyon könnyű, fehér krémet kapsz végeredményként, amit könnyen tudsz formázni. Már csak az utolsó lépés van hátra, mégpedig az, hogy felkend a masszát a tortára. Ehhez a 39 cm-es, rozsdamentes acélból készülő >> hajlított PME kenőkés << remek választás.
Hogyan történik a torta bevonása csokimázzal?
A tortabevonás történhet csokimázzal is, ha passzol a tortád ízvilágához. 10 dkg porcukrot keverj össze 3 evőkanál kakaóporral, majd önts rá 1 dl tejet, és kockázz rá 8 dkg vajat! A keveréket tedd lábasba, és gőz fölött kezdd el óvatosan melegíteni folyamatos kevergetés mellett! Akkor vagy kész, amikor egy folyékony masszát kapsz, amiben a vaj teljesen elolvadt.
Még forrón érdemes ráönteni a tortádra úgy, hogy a kenőkéssel finoman egyengeted a csokimassza útját. A lényeg, hogy gyors és határozott mozdulatokkal dolgozz, a csoki ugyanis hamar megszilárdul! A bevonás után tedd a tortát hűtőbe, és csak akkor állj neki a szeletelésnek, ha már teljesen kihűlt!
Tudtad, hogy fondantot is használhatsz?
A fondant lényegében nem más, mint egy cukormassza, amiből csodás tortabevonatot készíthetsz. Érdemes tudni, hogy a tejszínes torták könnyen feláztathatják a fondantot a nedvességtartalmuk miatt. Ha tehát tejszínes a tortád krémje, akkor alapnak érdemes készítened rá egy vékony vajkrém bevonatot.
A fondant nem masszaként kerül rá a desszertekre, mint ahogy a tojáshabos vajkrém vagy a csokimáz. Sodrófával tudod a megfelelő méretűre nyújtani úgy, hogy a vastagsága nagyjából 3-5 mm legyen. Mielőtt fogod és ráteríted a tortára, a simítóval körkörösen simítsd át, hogy tükörsima legyen a felülete!
Láthatod, hogy a torta bevonása nem is olyan bonyolult dolog, mint amilyennek elsőre tűnik. Csak egy kis odafigyelés és kreativitás kell hozzá, na meg persze azok az eszközök, amik segítik a munkádat. Egyrészt a kenőkés vagy simító, másrészt pedig a forgatható tortaállvány. Nálunk meg tudod vásárolni őket, és sok más eszközt, >> kiegészítőt és kelléket << is találsz, amikkel tökéletes desszerteket készíthetsz.