Baguetta sütőforma
A baguette formák alapvető eszközök a cukrászatban és a pékségben, különösen, ha hagyományos, francia stílusú baguettet készítünk. Ezek a speciális formák segítenek a baguette jellegzetes hosszú, vékony alakjának létrehozásában, valamint abban, hogy a kenyér egyenletesen süljön és szép, ropogós héja legyen.
A baguette formák jellemzően fémekből készülnek, általában alumíniumból vagy acélból, mivel ezek az anyagok nagyon jól vezetik a hőt, ami elengedhetetlen a baguette készítésekor. Sok baguette forma rendelkezik perforációkkal is, amelyek lehetővé teszik a hő és a pára egyenletes eloszlását a sütés során, ezáltal javítva a héj kialakulását és textúráját.
Azonban léteznek szilikonból készült baguette formák is, melyek flexibilitásuknak köszönhetően könnyen tárolhatóak és tisztíthatóak. Bár a hővezetési képességük nem olyan jó, mint a fém formáké, mégis egyenletes sütést biztosítanak, és a kenyér könnyen eltávolítható belőlük a sütés után.
A baguette formák általában több baguette egyidejű sütését teszik lehetővé, gyakran három vagy négy hosszú nyílással rendelkeznek. Így a pékek és cukrászok hatékonyan tudnak több baguettet is sütni egyszerre, miközben biztosítják a kenyerük tökéletes formáját és textúráját.