Variációk és Különlegességek
A tarte sokfélesége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Franciaországon kívül is számos országban kedvelik és készítik. Az olasz crostata például nagyon hasonló a tarte-hoz, lekvárral dzsemmel vagy friss gyümölcsökkel készítik.
A tarte egy rendkívül ízletes sokoldalú sütemény. Elkészítése kreativitást igényel, és rengeteg lehetőséget biztosít az ízek színek kombinálására. Akár édes, akár sós változatban készítjük, mindig nagy sikert arat majd a vendégeink körében. A szükséges eszközök és alapanyagok könnyen beszerezhetők, és a végeredmény mindig különleges!
TARTE RECEPT:
9 darab süteményhez:
- A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg hideg vaj
- 2 db tojássárgája
- 1 késhegynyi vanília kivonat
- 0,5 kávéskanál citrom aroma
A krémhez:
- 250 ml tej
- 200 ml tejszín
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- 3 db tojássárgája
- 70 g porcukor
- 2 evőkanál keményítő
A tetejére:
- 200 g gyümölcs
- 12 g tortazselé
Elkészítés
1. A tésztával kezdjük, a lisztet porcukrot elkeverjük, a tojás sárgáját a vaníliát és a citrom aromát hozzárakjuk, hozzá reszeljük a hideg vajat, majd az egészet gyorsan összegyúrjuk! Ha összeállt a tészta, fóliában 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Amikor kivettük a hűtőből a tésztát 9 kisebb cipóra osztjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk a cipókat és egyenként a tarte formákba simítjuk, figyelve hogy egyenletes vastagságú legyen a tészta bélés a formákban.
3. A sütőt 170 C-ra előmelegítjük, csak akkor tesszük be a tésztát a sütőbe, ha elérte a hőfokot. kb 15-20 perc után ha megsült hagyjuk kihűlni a tarte tésztákat.
4. A tészta kihűtése alatt készülhet a krémje
A tejet a tejszínnel elkeverjük, majd a tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vanília kivonatot, majd folytonos keverés mellett beleöntjük a tojássárgás keveréket a tejszínes tejbe, keményítőt szórunk hozzá és állandó kevergetés mellett lassú tűzön besűrítjük. Ne forraljuk fel! Ha kész, kihűtjük. Ha fedőt vagy fóliát teszünk az edényre akkor nem bőrösödik a krémünk.
5. Amint kihűlt a tészta krém, a krémet belekanalazzuk a formákba, elosztva, erre megmosott lecsöpögtetett gyümölcsöt rakunk, majd a zacskó szerinti leírás alapján elkészítjük a tortazselét, és a tetejére adagoljuk. Hűtőbe téve a zselé megszilárdulása után tálalható.
Tudjon meg többet magáról a süteményről ITT.