Nyújtórúd
A nyújtórúd az egyik legfontosabb eszköz a cukrászatban, amelyet a fondant, marcipán és egyéb cukor alapú anyagok egyenletes vastagságúra és sima felületűre nyújtásához használnak. Léteznek fából, műanyagból és szilikonból készült változatok, melyeknek mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.
A fából készült nyújtórudak hagyományosak, gyakran használják őket pékségekben és otthoni környezetben is. Könnyen tisztíthatók, de gyakran előfordul, hogy a tészta hozzáragad a fa felülethez, ezért lisztezésre lehet szükség.
A műanyag és szilikon nyújtórudak nem igényelnek lisztezést, mivel ezek a anyagok nem ragadnak. Emellett könnyen tisztíthatók és rendkívül tartósak. A szilikon nyújtórudak rendkívül rugalmasak és gyakran hőállóak, ami azt jelenti, hogy különféle környezetekben használhatóak.
Néhány nyújtórúd beépített vastagság beállító gyűrűkkel rendelkezik, ami lehetővé teszi a cukrászok számára, hogy pontosan meghatározzák, milyen vastag legyen a nyújtott anyag. Ezek az eszközök rendkívül hasznosak a precíz munkához, mint például a tortadíszítés.