Most egy részletes ismertetőt adunk számodra, az ehető csillámporról, valamint a lüszter ételfestékekről. Mire való? Hogyan használjuk a lüsztert? Miből készül ez az ételdekoráció? Mire figyelj a beszerzéskor?
Az ehető csillámpor(másnéven glitterpor) ételfesték egy speciális típusú ételszínezék, amely különleges fényességet és csillogást ad a tortáknak, desszerteknek csokoládéknak és egyéb kulináris alkotásoknak. A selyemfényű lüszter festékek finom árnyalatokat, ünnepélyes gyöngyházas csillogást kölcsönöznek a süteményeknek.
Lüszter por és az ehető csillámpor felhasználási módjai
Az ehető csillámpor és a lüszter por kis tégelyekben kapható, és különböző felhordási technikákkal alkalmazható. Az egyik leggyakoribb dekorációs módszer, hogy a port ecsettel viszik fel a felületre, ezzel finom csillogást és színt adva az édességnek. Ez különösen hatásos marcipán- vagy fondant bevonatú torták esetében, ahol a lüszter por az egész felületet fényessé és elegánssá teszi.
Egy másik alkalmazási mód, hogy a lüszter port alkoholos oldószerrel, például vodka vagy tiszta alkohol segítségével feloldjuk és folyékony festékként használjuk. Az igazán tökéletes oldószer a Sugarflair alkohol, ez adja a legjobb eredményt a folyékony festéshez. Ez a technika lehetővé teszi, hogy részletgazdagabb és precízebb díszítéseket készítsünk, Virágokat, mintákat vagy akár aranyszínű részleteket vigyünk fel a süteményekre. A feliratok kiemeléséhez is remekül alkalmazható.
Az ehető csillámpor ételfesték tulajdonságai
A csillámpor ételfestékek különböző színekben elérhetők, például aranyszín, ezüst, bronz, gyöngyház szín és sok más színárnyalat. A színek intenzitása és fényessége különböző mértékben változhat, attól függően, hogy milyen alapanyagokból készültek és milyen finomságú a por.
Ehetőek és biztonságosan fogyaszthatók, feltéve, hogy megbízható forrásból származnak és élelmiszer-minőségűek. Fontos szempont, hogy mindig ellenőrizzük le a csomagoláson található információkat! A Tortastúdió cukrászati webáruházban a legjobb minőséget találod!
(Ne keverjük össze E171 tartalmú csillámokkal, melyek csak dekorációs célokra készülnek, és nem alkalmasak fogyasztásra!)
A süteményekhez mindig cukrászati szakáruházból vegyünk ehető csillámport és lüszterport. igyekezzünk a legjobb minőséget választani hiszen akkor bátran elfogyaszthatjuk a szépen dekorált süteményt.
Az ehető csillámpor használata egyszerű, így hobbi cukrászok számára is vonzó lehetőség ezzel díszíteni az alkotásaikat.
Előnyök és felhasználási tippek
Egy egyszerű tortát is elegánssá és lenyűgözővé tehet, ha egy kis csillogást adunk hozzá. Sokoldalú és látványos ételdekorációs eszköz, amely jelentősen növeli a desszertek esztétikai értékét
A használatával kapcsolatban néhány praktikus tippet is érdemes megemlíteni. Először is, mindig kis mennyiséggel kezdjük, mert a lüszter por nagyon koncentrált és intenzív. Másodszor, ha alkoholos oldószert használunk, ügyeljünk arra, hogy az alkohol gyorsan elpárologjon, így a festék gyorsan megszárad és stabil marad. Végül, mindig használjunk tiszta és száraz ecseteket a felvitelhez, hogy a festék egyenletesen és simán eloszlatható legyen.
Miből készülnek az ehető csillámporok?
- Cukor és keményítő alapú porok
Egyes ehető csillámporok finomra őrölt cukor vagy keményítő alapúak, amelyeket színeznek és csillogó anyagokkal bevonnak. Ezek a porok természetes alapanyagokból készülnek, és teljesen biztonságosan fogyaszthatók.
- Gumiarábikum
A gumiarábikum, más néven arabmézga 100%-ig természetes kötőanyag, természetes gumi, amelyet különféle afrikai akác fajtákból nyernek ki, úgynevezett gumikertekben termelik. Ezt az anyagot gyakran használják ehető csillámporok szórógyöngyök készítéséhez, mivel ehető. jól emészthető, jól oldódik vízben, és segít a csillogó anyagok egyenletes eloszlásában. A jelzése E414.
- Szintetikus színezékek és fémoxidok
Néhány ehető csillámpor szintetikus színezékeket és fémoxidokat tartalmaz, amelyek biztosítják a vibráló színeket és a csillogó hatást. Fontos, hogy ezek az anyagok élelmiszeripari minőségűek, és megfelelnek a szigorú biztonsági előírásoknak. Ilyen például az E172 jelzéssel ellátott Vas-oxid-sárga, vörös és fekete, barna színű színezék melyet édességek színezésére lehet használni.
Ha olyan színt szeretnél, amit csak szintetikus ételfestékkel lehet elérni, mindig lehetőséged van arra, hogy a NÉBIH weboldalán az e-szám kereső szolgáltatásban megnézd az adott termék összetevőinek tulajdonságait és el tudod dönteni, hogy mit választasz a családod számára. A Google a barátod!
Természetes ételszínezékek a Tortastúdió kínálatából
Az ehető csillámporok megfestéséhez használt természetes ételszínezékek, mint például a kurkuma, a spirulina alga, a sáfrány vagy a cékla kivonata, biztosítják a porok széles színskáláját. A karnaubaviasz egy természetes viasz, segít a csillámpor simaságának és tapadásának javításában. Nézz be hozzánk a tortastudio.hu webboltba és írd be a keresőbe hogy „ehető csillámpor” sok szépséget fogsz találni a következő süteményedhez!
Végül néhány szó még arról, hogy mire figyelj amikor a lüsztert megvásárolod:
Mindig olvasd el a csomagoláson található információkat és összetevőket, hogy biztos legyél abban, hogy a termék nyugodtan használható élelmiszerek dekorálására. Tartsd mindig a saját tégelyében felcímkézve. Alapszabály, hogy címke és lejárati idő nélkül nem tárolunk hosszabb távon élelmezéshez használt anyagokat, ez az ételfestékekre is vonatkozik.
Látványos sikereket kívánunk a szépséges torták és sütik elkészítéséhez!
Szeretettel várunk a tortastúdió kínálatával!