
Karácsonyi zserbó tarte - recept
A Karácsonyi Zserbó Tarte a hagyományos zserbó modern és elegáns változata, amely tökéletes választás az ünnepi asztalra. Ez a desszert ötvözi a zserbó klasszikus ízvilágát a tarték kifinomult formájával, így nemcsak ízletes, de látványos is. A recept alapja egy omlós vajas tészta, amelyet a hagyományos zserbó rétegei tesznek különlegessé: sárgabaracklekvár, darált dió és étcsokoládé.
Karácsonyi zserbó tarte
Nehézség:
Előkészület: 120 perc
Sütési idő: 10 perc
|
Diós Paté sablée:
A töltelékhez
|
|
|
A tart kosarak elkészítése: |
1. lépés A lisztet, diót, porcukrot és a hideg vajat erlmorzsoljuk, míg homokszerű állagot nem kapunk. Ezt legegyszerűbben egy konyhai robotgéppel tudjuk megtenni a keverőlapát feltéttel, de kézzel is végezhetjük a folyamatot. 2. lépés A tojást villával kissé felverjük és a sóval együtt hozzáadjuk a tésztához. 3. lépés Robotgéppel összedolgozzuk pár keveréssel, majd kézzel gombóccá gyúrjuk pár mozdulatal. Ne gyúrjuk túl, a vaj nem szabad, hogy megolvadjon. 4. lépés Kettéosztjuk a tésztát és mindkét részét két sütőpapír között 2-3mm vastagságú lappá nyújtjuk. Igyekezzünk téglalapokat nyújtani. 5. lépés 2 órára hűtőbe tesszük a lapokat. 6. lépés A tart gyűrűk segítségével köröket vágunk az egyik lapból, melyeket perforált szilikon sütőlapa helyezünk. Tegyünk rájuk a tart gyűrűket, vizszintes peremükkel felfelé. 7. lépés A másik lapból 2-3 cm széles hosszú csíkokat vágunk és a gyűrűk belsejébe helyezzük, majd késsel pontos méretre vágjuk őket. Nyomkodjuk le a csíkokat az alsó tásztaléapokhoz, hogy ne maradjon rés, jól záródjanak. 8. lépés Tegyük a kész tésztakosarakat fagyasztóba 20 percre. |
9. lépés Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. |
10. lépés Egy éles kés segítségével vágjuk le a kilógó részeket, majd szurkáljuk meg a kosarak alját egy villával. |
11. lépés Süssük a tart kosarakat 180°C-on 20-25 percig, míg szép aranybarnára sülnek. |
12. lépés A sütőből kivéve hagyjuk pár perceg hülni, majd emeljük le tóluk a tart gyűrűket. Rácsra helyezve hagyjuk teljesen kihűlni a kosarakat. |
13. lépés Extra dekorációként a maradék tésztát nyújtsuk ki és szaggassunk belőle apró csillagokat a tartok tetejére. Ezek kb. 10perc alatt megsülnek. |
Töltelék: |
1. lépés A darált diót és a porcukrot keverjük össze. |
2. lépés Az étcsokoládét törjük apró darabokra, ha nem csokipasztillával dolgozunk. |
3. lépés A tejszínt mikróban forrósítsuk fel, majd öntsük az étcsokoládéra. Hagyjuk 1-2 percet állni. |
4. lépés Botmixerrel turmixoljuk simára a krémet. |
Összeállítás: |
1. lépés Tegyünk egy nagy kanál lekvárt minden kosárka aljába és kenjük el egyenletesen. |
2. lépés Szórjuk meg a lekvárt bőségesen a porcukrol darált dióval és kissé nyomkodjuk bele egy kanállal. |
3. lépés Töltsük meg a maradék helyet a csokoládé krémmel, a tetejéről a felesleget egy spatula/kés segítségével húzzuk le, hogy szép egyenletes felületet kapjunk. |
4. lépés A lisztet, diót, porcukrot és a hideg vajat erlmorzsoljuk, míg homokszerű állagot nem kapunk. Ezt legegyszerűbben egy konyhai robotgéppel tudjuk megtenni a keverőlapát feltéttel, de kézzel is végezhetjük a folyamatot.
|
Díszítés: |
1. lépés A maradék csokoládé krémet tegyük pár percre hűtőbe, hogy kissé megdermedjen, de ne legyen túl kemény, habzsákból nyomható állagú legyen. |
2. lépés Töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba és nyomjunk ízlés szerinti mintát a kosárkák tetejére. |
3. lépés Dekoráljuk kedvünk szerint, pl. a kis tésztacsillagokkal, cukorgyönggyel, arany sprayvel. |
https://www.tiktok.com/@angelicpastrylab?lang=hu-HU
https://www.instagram.com/angelic_pastry_lab/
Ez a desszert egyszerre hozza el a karácsony hagyományos ízeit és a modern gasztronómia esztétikáját. Minden szeletben ott rejlik a családi hagyományok szeretete és a kreatív újítás varázsa. Tökéletes ajándéknak vagy közös ünnepi desszertnek!