Egy kis kedveskedés a szerelmünknek
Nem kell Valentin-nap, ahhoz, hogy kedveskedjünk a szerelmünknek egy falat édességgel! Természetesen lehet egy finom vacsorával is készülni, de annak a végén azért biztos, hogy a desszert koronázza meg az estét!
Az alábbi blog cikkünkben egy szerelmes és igazán egyszerű ám mennyei torta recepttel szeretnénk kedveskedni, melyhez egy szív alakú tortaformára lesz szükség, így is utalva arra, hogy szeretjük a másikat.
A torta alapja egy 6 tojásos vaníliás piskóta, így lesz elég nagy a torta alapja a szív alakú formához.
Hozzávalók a piskótához:
- 3 dkg vaj
- 45 ml tej (4,5 evőkanál)
- 6 db tojás
- 1 csipet só
- 3 dkg vaníliás cukor
- 16 dkg porcukor
- 20 dkg finomliszt
A sütési idő 37 perc.
A piskóta elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel) és a tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A vajhoz öntjük a tejet és felforrósítjuk.
- A tojásokat egyesével szétválasztjuk. A fehérjéhez szórjuk a sót, vaníliás cukrot és a porcukor felét. Kézi robotgéppel alacsony fokozaton habosítjuk, és ha már habos erősebbre állítjuk és a maradék cukorral kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a csúcsot megtartja és nem hajlik vissza.
- Hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább habosítjuk 2-3 percig, amíg kifehéredik. A lisztet több részletben szitáljuk és forgassuk bele alaposan, hogy ne keverjük ki a levegőt. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak benne csomók.
- A tésztából egy adagot vegyünk ki kis keverőtálba és keverjük bele a forró vajas tejet. Így öntsük vissza a tésztához és óvatosan forgassuk bele, hogy szép sima, habos piskóta tésztánk legyen.
- Szedjük az előkészített sütőformába és 2-3 alkalommal ejtsük az asztalra, hogy a nagyobb buborékok feljöjjenek. Egy saslik- vagy hurkapálcát belenyomunk a szélén az aljáig és csigavonalban végighúzzuk befelé haladva majd kifelé is. Ettől az összes kis buborék szépen eloszlik a tésztában. Így tegyük az előmelegített sütőbe 37 perce sülni.
- A sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját. A végén kapcsoljuk le a sütőt és nyissuk ki 10 centire az ajtót. Így hagyjuk 5 percig, aztán kiemeljük és háromszor újra az asztalra ejtjük. Majd rátesszük a süteményrácsot és egy határozott mozdulattal átfordítjuk, hogy fejjel lefele hűljön ki.
- Ha már hideg kivehetjük a formából. És szépen simán lejön róla a sütőpapír is.
- Könnyen felvághatjuk két vagy három egyforma lapra.
Hozzávalók a torta krémjéhez:
- 500 g mascarpone
- 125 g olvasztott 70 %-os étcsokoládé
- 1 evőkanál (10 g) kókuszzsír (Csokival együtt olvasztjuk fel)
- 100 g porcukor
- 2 dl habtejszín
A mascarponet kikeverjük a porcukorral,majd hozzáadjuk a habtejszínt (folyékony állapotban) jól kikeverjük robotgéppel és ha már kemény a krém, akkor jöhet az olvasztott, de nem meleg csokoládé lassan csurgatva. Ha lágy lenne a krém, akkor tehetünk bele expressz zselatin fix.
Háromfelé vesszük a krémet,megtöltjük a lapokat. Hűtjük.
Hozzávalók a vajkrémhez:
- 250 g teavaj
- 250 g porcukor
Habosra keverjük, megkenjük vele a torta oldalát és tetejét, majd hűtjük.
Díszíthetjük tetszőlegesen habcsókokkal, macaronokkal vagy szórócukrokkal.
Jó sütést és és készülődést kíván a Tortastúdió csapata!
Források:
https://pbetti30.blogspot.com/2021/02/csokis-valentin-napi-torta.html -krém
https://annuskam.hu/torta-piskota/ -piskóta, 24 cm-es formához