Torta stencil használata
Az alábbi blog cikkünkben a torta stencil használatáról esik majd szó, ha téged is foglalkoztat, hogy hogyan kell használni a stencilt a torta díszítéséhez, akkor mindenképpen maradj velünk és olvass tovább.
Milyen stencilek vannak?
A piacon számos fajta létezik, vannak kisebb és nagyobb stencilek is. Többnyire úgy vannak méretezve, hogy vagy az alacsonyabb/ normál, vagy a magasabb/dupla torta méretéhez igazodjanak. Magasságban és hosszaban is lehet eltérés, hisz nem mindegy rajta a minta. A minta milyensége dönti el, hogy csak egyszer, vagy többször kell rásimítanunk a torta külsejére. Vannak stencilek, amiket elég egyszer használni, mert nem egy összefüggő mintát alkotnak, hanem, mondjuk egy szív alakot formáz. Ebben az esetben, csak a torta egyik fele lesz mintás. A másik esetben pedig, az összefüggő mintáknál elképzelhető, hogy a stencil nem ér körbe a tortán, tehát többször is használnunk kell, ugyanannál a tortánál.
Milyen süteményeken lehet használni?
A stencileket nem csak tortákon oldalán de sütemények tetején is lehet használni. Egy normál tortaforma tetején jól tud mutatni, ha minta alakban van mondjuk porcukor és nem a hagyományos módon. (Egy Tiramisu torta tetején a mintás porcukor szórás jól tud kinézni.)
A tortadíszítő stencileket lehet kör, négyzet és geometrikus formákon is használni. A lehetőségek tárháza végtelen, csak a képzelet szab határt.
Milyen krémmel dolgozzunk?
A torta bevonására és a díszítésre is a legjobb a svájci vajkrém használata. Ennek elkészítése nagyon egyszerű, csupán három összetevő szükséges hozzá. Három tojásfehérje, 150 g cukor és 250 g puha vaj. A tojásfehérjéket egy fém tálba tesszük, a cukorral elkeverjük, enyhén felverjük, de nem kell kemény habbá verni. Közben egy lábasban vizet forralunk és ahogy forr a víz, rátesszük a tálat, így addig melegítjük, míg a cukor megolvad a tojásfehérjékben. Folyamatosan keverketjük és mikor már csípősre melegedett, akkor levesszük a víz gőzről és egy dagasztógép táljába tesszük. A habverő kart fogjuk használni a gépben és elkezdjük kihabosítani a meleg cukros tojásfehérjéket. Mikor már szépen elkezdett felemelkedni, akkor elkezdjük kisebb kockánként a vajat is hozzá adogatni és így habosítjuk a krémünket, míg egynemű és légies nem lesz.
Hogyan applikáljunk stencilt a tortára?
Fontos, hogy előre jól lehűtött, pihentetett krémes tortán dolgozzunk. Ha friss a krém akkor szét fog folyni rajta a minta is.
Az alap probléma, hogy nem ér többnyire körbe a stencil a tortán, így erre kell valami megoldást alkalmazni. Ez pedig könnyen orvosolható, ha egy vékony/pici hegyű habzsákba töltjük a krémet és a stencil belső felére a peremére apró pöttyöket nyomunk, így mikor a tortára simítjuk, akkor ezek a kis pöttyök segítenek megtartani és fixálni a stencilt.
Amikor ezzel megvagyunk, akkor a stencil körülbelül egyharmadát bekenjük a kívánt színű krémmel, majd ezt egy simító lappal elegyengetjük, figyelve arra, hogy egy kis lyuk se maradjon fedetlenül.
Ha ez is kész, akkor óvatosan az egyik irányból indulva, óvatosan lehúzzuk a stencilt és ha mindent jól csináltunk, akkor a szép minta már ott is lesz a tortán.