Itt a Farsangi időszak, süssünk fánkot!
Tarts velünk Te is, ha téged is érdekel a fánkok milyensége és az eredeti amerikai fánk elkészítésének módja.
Olvass tovább Te is!
Ki ne szeretné a fánkot!?
Mindannyian tudjuk, hogy a fánk mennyire egy egyszerű mégis mennyei desszert, különösen a farsangi időszakban nagyon népszerű finomság.
A fánkot rengeteg féleképpen lehet elkészíteni, az interneten is megannyi receptet találunk, van aki olajban süti, van aki, sütőben, van aki fánk formában, valaki pedig csak egy tepsiben szorosan egymás mellett.
A lehetőségek tárháza majdnem végtelen, de talán a legtöbbünk fejében ha a fánkról van szó, akkor az amerikai fánk jut eszünkbe, aminek egy kis cukormáz díszítés van a tetején szóró cukrokkal. Ezekkel az amerikai típusú édességekkel találkozhatunk a legtöbbször, ha egy fánkozóba megyünk.
Hogyan készül?
Az eredeti amerikai fánk receptje a következő hozzávalókból áll:
- 0,5 kg finomliszt
- 5 dkg élesztő
- 4 dl tej
- 2 db tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg puha vaj
- csipetnyi só
- 1 kk őrölt fahéj (kávés kanál)
- 1 kk reszelt citrom héja (kávés kanál)
A kenéshez szükséges:
- 1 ek olaj
A díszítéshez szükséges:
- tetszőlegesen, mindenki saját ízlése szerint: cukormáz, olvasztott csokoládé, csokireszelék, cukorgyöngyök, jégcukor, színes tortadara
Ezek a hozzávalók egy viszonylag nagyobb adaghoz vannak, körülbelül 26-30 db fánkhoz elegendő, de ki szeretne kevés fánkot enni? :)
Elkészítés:
A langyos tejet egy edénybe öntjük, beleszórunk egy kanál cukrot és egy kanálnyi lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve meleg helyre tesszük és várunk kb. 10-15 percig, hogy az élesztő felfusson. (A tej tetején halvány barna hab képződjön.)
Ezután egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a puha vajat, a csipetnyi sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a megkelt élesztős tejet is. Az egészből sima tésztát keverünk. (Nem kell megijedni, lágy, puha tészta lesz.) A tésztát letakarva, kb fél óráig meleg helyen kelesztjük.
Ez idő alatt a fánksütő tepsi mélyedéseit egy ecsettel kiolajozzuk. Tipp: Jó ha két fánk sütőformád is van, így gyorsabban tudsz haladni és hamarabb elkészülnek a fánkok!
A tésztát habzsákba töltjük, és karikákat nyomunk belőle a formába úgy, hogy a tészta, kb. a forma kétharmadáig érjen.
A megsült fánkokat, olvasztott csokoládéval és / vagy cukormázzal vonjuk be, majd tetszőlegesen díszítjük. Kiélhetjük a kreativitásunkat, tényleg jó buli, csodás fánkokat lehet alkotni!
Plusz egy tipp:
Aki az egyszerűbb megoldások híve, annak egy jó tanács: még melegen, fahéjas porcukorral megszórva is finom lesz! :)
Nálunk a >> Tortastúdió << webshopjában megtaláltok minden olyan kelléket ami szükséges lehet a tökéletes fánkok elkészítéshez, nézzetek szét Ti is a webshopunkban!
Forrás:
https://www.nosalty.hu/recept/amerikai-fank-sylvia-gasztro-angyal-konyhajabol