Híres sütemények és az ország, ahonnan származnak
Mindig is érdekeltek a különböző országok, híres süteményei? Az alábbi blog cikkünkben sorra veszünk néhány országot és elmondjuk a leghíresebb sütemények eredetét. Tarts velünk, olvasd, amit mi is olvasunk.
Skócia: skót vajas keksz
A shortbread vagy shortie egy hagyományos skót sütemény, amelyet általában egy rész fehér cukorból, két rész vajból és három-négy rész sima búzalisztből készítenek. Sok más keksztől és pékáruval ellentétben az omlós tészta nem tartalmaz élesztőt, sütőport vagy szódabikarbónát.
Hozzávalók:
-275 g vaj
-125 g porcukor
-75 g kukoricakeményítő
-275 g finomliszt
-1 kávéskanál só
-1 teáskanál cukor
Elkészítése:
A vajat vegyük ki bőven az előkészületek előtt a hűtőből és hagyjuk hogy szobahőmérsékletű legyen. A puha vajat robotgéppel habosítsuk fel, úgy hogy szemmel láthatóan nagyobb és világosabb legyen.
Következő lépésként, adjuk hozzá a cukrot a vajhoz és habosítsuk tovább.
Amikor már jó habos a vaj és cukor egyvelege, akkor adjuk hozzá a lisztet és a keményítőt, illetve ízlés szerint egy kis sót.
Konyhai robotgéppel vagy kézzel is gyúrhatjuk a tésztát, akkor jó ha nem ragad és még kicsit poros/ száraz érzete van.
Egy nagyjából 20x20-as sütőformát vajjal kikenünk, vagy sütőpapírral béleljük. Az vajas sütőformába vagy a sütőpapírra szórunk egy ksi nádcukrot, majd rászedjük a tésztát. Kézzel vagy spatulával elegyengetjük, hogy egyenes legyen a felszíne. Ne nyomjuk viszont túl erősen a tepsi aljára vagy széléhez a tésztát. A tészta tetejére is jöhet egy kis cukor, majd amikor ez megvan, akkor késsel vágunk bele kis csíkokat. A végeredmény szempontjából ez azért fontos, mert így tudjuk majd szép formára szeletelni a kekszet. Ha szeretnénk, akkor még villával is meg lehet szurkálni a keksz tetejét, így még szebb lesz, amikor megsül.
150 fokra előmelegített sütőben sütjük 60 percig. A kész süti aranybarna és ropogós lesz.
A sütőből kiszedve a süteményt, újra végig vágjuk a bevágások mentén, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, akkor ki lehet szedni óvatosan a tepsiből és a vágások mentén el lehet törni.
Teával, kávéval, kakaóval isteni.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/shortbread-skot-vajas-keksz-teasutemeny
>> Kiváló sütőtálcáink és tepsijeink a sütéshez <<
Anglia: Piték-húsos, fűszeres pite
Amennyiben te is szereted az angol reggelit, azaz a szalonnát, a vörösbabot, a tükörtojást és a hurka vagy virsliféléket, akkor az angol húsos piték is ízleni fognak neked. Az angol húsos pite készülhet bárányból, marhából és sertésből is. Vannak olyan változatok is, hogy az eredeti zsíros tésztát burgonyapürével helyettesítik és úgy sütik meg egy nagyobb tepsiben a sertés, borjú, vagy épp marha ragut. Lehet ízesíteni még borsóval vagy egyéb zöldségekkel is a pitéket. Kedv és alapanyag beszerzési lehetőség kérdése, hogy melyiket választod, mi most egy sertés húsos változatot mutatunk be, tésztával a cikkben. Tudd meg, hogyan készül a tökéletes angol pite.
Hozzávalók a pitéhez:
-25 dkg finomliszt
-2 tk só
-12.5 dkg vaj
-1 db tojássárgája
-4 ek víz
-1 db tojássárgája (a kenéshez)
A húsos raguhoz:
-7 dkg mangalica szalonna
-1 db lilahagyma
-25 dkg darált sertéshús
-8 db borókabogyó
-1 db babérlevél
-1 db alma
-5 dkg aszalt gyümölcsök (áfonya)
-só ízlés szerint
-bors ízlés szerint
-1 dl vörösbor
-1 narancsból nyert narancslé
-0.5 teáskanál szerecsendió
-0.5 teáskanál szegfűszeg
-0.5 teáskanál fahéj
-0.5 teáskanál gyömbér
-1 evőkanál finomliszt
-2.5 dl víz
A tészta elkészítése:
Veszünk egy nagy tálat, majd beletesszük a lisztet, a felkockázott vajat és a sót. Igyekezzünk az elkeveréssel, mert a kezünk melegétől hamar megolvadhat a vaj és túl puha tésztát kaphatunk. A vajas listhalom közepébe csináljunk egy kis mélyedést, ide törjük a tojásokat és öntsünk körülbelül 4 evőkanál vizet is a tojásokra. Bátran gyúrjunk kemény tésztát az alapanyagokból és ha szükségesnek érezzük, akkor tegyünk még hozzá egy kis vizet.
Az összegyúrt tésztából gyúrjunk gombócot és fóliázzuk le, majd tegyük a hűtőbe.
Amikor eltelik a fél óra, akkor vegyük ki a tésztát a hűtőből és lisztezett felületen vágjuk ⅔-⅓ arányban szét. A nagyobb felét nyújtsuk ki és tegyük a kivajazott, kilisztezett piteformába.
A pite alját szurkáljuk meg villával, kenjük le tojással majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig.
A maradék tésztát is nyújtsuk ki és tegyük félre, arra egy picit később lesz szükségünk.
A ragu elkészítése:
A szépen kis kockára vágott szalonnát tegyük egy serpenyőbe és kezdjük el kisütni a zsírját. Adjunk hozzá apróra vágott lilahagymát és pároljuk meg azt is a szalonnán.
Ha ezzel megvagyunk, akkor adjuk hozzá a sertéshúst, a babérlevelet és a borókabogyókat egészben. Amikor a hús már a hőtől elkezd kifehéredni, akkor adhatjuk hozzá az almát és az aszalt áfonyát.
Sózzuk-borsozzuk, majd öntsük rá a vörösbort és a narancslevet, illetve adjuk hozzá a fűszereket a szegfűszeget, a gyömbért, a szerecsendiót és a fahéjat. Hintsük meg egy kanál liszttel, majd öntsük fel a vízzel, és majdnem folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, míg kellően besűrűsödik, majd szedjük ki a babér leveleket és a borókabogyókat, és tegyük félre.
A pite összeállítása:
- A fűszeres, húsos ragut az elősütött pite tésztára halmozzuk, és eloszlatjuk.
- Lefedjük a másik, már korábban kinyújtott tésztalappal. Körben, az oldalán hozzá nyomogatjuk a tésztát az alsó részhez, és levágjuk a túllógó felesleget.
- A pite tetejét lekenjük tojássárgájával, majd egy éles késsel lyukakat vágunk rá, hogy a gőz távozhasson. Visszatesszük a sütőbe, és 25 perc alatt készre sütjük.
- Ha marad tészta, abból készíthetünk díszítést vagy mintát a pitet tetejére, így még szebb végeredményt kaphatunk.
- Tipp: A túllógó tészta részeket a legkönyebben a sodrófa segítségével vághatjuk le, méghozzá úgy, hogy végig körgetjük a sütőforma peremén, így az pont ott vágódik el, ahol a pite széle van.
- Sütés hőfoka: 180 °C
Tepsi mérete: 28
Sütés ideje: 40 perc
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/angolos-fuszeres-husos-pite
Magyarország: Rétes
A rétes eredetileg Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert és honosított tésztás desszert vagy étel. Lehet sósan és édesen is fogyasztani, attól függően, hogy mivel töltjük. Annó a 16. Században, török hatásra terjedhetett el hazánkban, elődje pedig a Balkánon ma is ismert és létező sós és édes tésztából készülő pékáruk lehettek.
Őrségi rétes, ahogy Borbás Marcsi készíti:
Hozzávalók a rétes tésztához:
-80 dkg finomliszt
-4-5 dl langyos víz
-1 ek. ecet
-1 kk. só
-1 ek. zsiradék (olaj vagy zsír)
Hozzávalók a töltelékhez:
-20 dkg mák
-10 dkg cukor
-1 kg csutrirépa
-2 dl tej
-10 dkg cukor
-3 dl olaj
-5 dl tejföl
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összekverjük, majd lágy, buborék mentes tésztát gyúrunk belőle. Aláforgató mozdulatokkal szép gombot formázunk a tésztából és amikor úgy véljük, hogy szép lágy tésztát kaptunk, akkor még paskoljuk meg, így ki tudnak jönni a tészta belsejében maradt levegőbuborékok. A kész tésztát egy konyharuhával letakart, belisztezett deszkára tesszük, majd egy nagy lábossal lefedve hagyjuk pihenni 2 órát. Itt a lényeg, hogy ne kapjon levegőt és legyen meleg helyen.
A töltelék elkészítése:
A mákot és a cukrot összekeverjük.
A csutrirépát letisztítjuk, meghámozzuk és lereszeljük.
Reszelés után egy picit megsózzuk, majd hagyjuk pihenni, hogy levet eresszen.
Ha levet eresztett akkor kinyomkodjuk és félre tesszük.
Serpenyőben pici olajon lepirítjuk, majd melegítjük a tejjel és a cukorral együtt.
A rétes összeállítása:
A kizárólag réteshez használt terítőnket kiterítjük az asztalra, majd a közepét picit belisztezzük. A tésztát az asztal közepére helyezzük és egy nyújtófa segítségével kicsit az azsztal formájára igazítjuk. Beolajozzuk a tészta tetejét. Kézzel szépen, alányúlva elkezdjük kihúzni, nyújtani a tésztát az asztal széléig. Lógjon túl az asztalon a tészta. A felületünk egyik felét megszórjuk a mákkal, a másikat pedig a csutrival. Tejföllel és kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk mindkét felületet. Az asztal szélén lelógó tészta részeket letépjük, majd a terítő segítségével feltekerjük a tésztát.
A rétes sütése:
Magasabb falú tepsit veszünk, sütőpapírral béleljük. Egy fedővel vagy tányérral felvágjuk a tepsi méretére a rétest. 2-3 sort tudunk majd a tepsibe tenni. Tejföllel megkenjük a rétesek tetejét. 170-180 fokon 30-35 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje. Porcukorral tálaljuk.