Egészséges Paleolit Édességek
Ebben a cikkben néhány szóban bemutatjuk a táplálkozási lehetőségeink megváltozását.
Milyen gondokat okozott ez a változás az egészségünk terén? Hogyan segít a paleolit diéta a paleolit édességek, hiszen nem akarunk lemondani a kedvenc süteményeinkről!
Hogyan kerüld el a glutént és a cukrot?
Egyre többen szembesülnek a hagyományos lisztből készülő sütemények fogyasztásának árnyoldalaival. A búzalisztben található glutén, allergiás reakciókat válthat ki, egyre többen válnak érzékennyé erre a fehérjére. Ma már azt is tudjuk, hogy mi okozta ennek az érzékenységnek a kialakulását.
Magyarországon az 1990 es évek (rendszerváltás) után, megváltozott az élelmiszer előállítás módja. Az ipari termelés során maga a búza beltartalma, sikértartalma is megváltozott, illetve a búza alapú sütemények kenyerek elkészítési módját is felgyorsította az élelmiszeripar.
A pékáruk esetében például, a lassú és egészséges kovászolt érlelésről, gazdasági okok miatt áttértek a gyors költséghatékonyabb, de az emberi emésztés számára kedvezőtlenebb élesztővel készülő kelesztésre. Így a kenyértésztába belekerült a cukor, amit naponta kezdett fogyasztani mindenki, aki a boltokban vásárolta meg a kenyerét. Lássuk be, sokkal többen veszik a kenyeret a multinál, mint ahányan rá tudják szánni az időt energiát a házi kovászos kenyérsütésre.
Évek alatt kialakult az érzékenység a gluténre, mert az élesztős kelesztés nem dolgozza fel ezt a fehérjemolekulát úgy, mint régen a hagyományos hosszú kovászolás technológiája.
A régi időkben ez nem így volt, a kenyeret kizárólag kovásszal készítették, finomított cukrot csak ritkán fogyasztott az átlag ember, és az a kevés mennyiség nem tudott ártani az egészségének. Imádtuk nagyanyáink pergelt cukorból dióból készült grillázs költeményeit is, de sajnos sokan nem engedhetjük már meg, hogy a cukrot úgy fogyasszuk el, mint régen.
Jó hír, hogy van megoldás erre a problémára!
Mik azok a paleolit édességek?
Az egészségtudatos életmódra való áttérés során a paleolit édességek olyan megoldást hoznak, amellyel nemcsak a gluténtartalmú (búzalisztből készült) élelmiszereket kerüljük el, hanem egészségesebb alternatívákat kapunk a hagyományos finomságok és a cukor helyett.
A paleolit diéta lehetővé teszi az egészséges édességek fogyasztását olyan lisztekből, magvakból, amelyek nem tartalmaznak glutént. Ezek a lisztek általában készülhetnek mandulából, kókuszdióból, tápiókából, kölesből vagy nyílgyökér gumóból.
A paleolit édességek készítéséhez gyakran használt lisztek és egyéb ízesítők nagy választékából válogathattok a Tortastúdió webáruházában. Segítség képen a választáshoz készítettünk egy nagyobb és egy kisebb paleolit csomagterméket is, ahol több ilyen egészséges alapanyag van egy csomagban összeválogatva.
( Így keresd: Paleolit Édeni Édességek Alapcsomag és Paleolit Édeni Édességek Extra csomag.)
Felsorolunk néhány példát azonnal, hogy ne kelljen keresgélni:
- Mandulaliszt: Gazdag fehérjében, jó zsírokban és alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezik. Ideális választás a paleolit sütemények alapanyagaként.
- Kókuszliszt: Kiváló rostforrás és alacsony a szénhidráttartalma. A kókuszliszt kellemesen édes ízt ad a süteményeknek.
- Tapióka liszt: Gluténmentes és jó szénhidrát forrás. Finom textúrát biztosít a süteményeknek és könnyen emészthető.
- Zöldbanán liszt: Magas a keményítőtartalma, amely lassan emészthető. Prebiotikumokat, tartalmaz, amelyek támogatják a bélflóra egészségét.
- Kölesliszt: Teljes kiőrlésű gabona, amely gazdag fehérjében és rostban.
- Nyílgyökérliszt: egy olyan alternatív liszt, amelyet a nyílgyökér nevű növény gumójából készítenek. finom és puha textúrájú, magas rosttartalommal rendelkezik, alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy kevésbé okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést a szervezetben, részben helyettesítheti a hagyományos liszteket. Például használható sütemények, péksütemények, torták és más desszertek készítéséhez, valamint sűrítőanyagként is alkalmazható szószokban és levesekben.
Az egészséges paleolit édességek nemcsak finomak és táplálóak, hanem segíthetnek azoknak is, akiknek problémát okoz a glutén, szeretnének a táplálkozás segítségével újra egyensúlyba kerülni, fogyni, visszaszorítani a cukorbetegségüket, lejönni az inzulinról. Netán crohn betegséget vagy áteresztő bélszindrómát (IBS) állapítottak meg náluk.
Az egészséges paleolit édességek titka!
Ne mondj le a változatos finom ételekről, csak változtass!
Most nem fogjuk megtárgyalni az étrendváltoztatás minden területét, viszont biztatást adunk arra, hogy a desszertek édességek, sütemények területén, mit válassz, hogy bátran megehesd őket!
Az egészséges paleolit édességek titka a jól kiválasztott alapanyagokban és ízesítőkben rejlik!
Fókuszban a jó receptek!
A rutinosabbak számára nem lesz újdonság, de remélem van olyan olvasónk, akinek segíthetünk azzal, hogy összeraktunk nektek néhány egyszerű gyors egészséges paleolit édességet. Pohárkrém, puding, keksz vagy kókuszgolyó sütés nélkül, válaszd ki amelyik tetszik, szerezd be a hozzávalókat és kezdődhet a kaland!
A receptfüzetet le tudod tölteni PDF-ben a telefonodra, így mindig kéznél lesz. A linkek segítenek néhány hozzávaló beszerzésében, hogy ezzel se legyen gondod. Gyors pontos szállításra számíthatsz a tortastudio.hu cukrászati webáruházból.
Szeretnénk számodra folyamatosan olyan minőségi alapanyagokat nyújtani a sütik torták, krémek elkészítéséhez, melyekből mindig egészséges paleolit édességeket, vagy ha szigorúbb diétán vagy, akár vegán édességeket is nyugodtan készíthetsz.
Nálunk minden eszközt és segítséget megtalálsz a látványos konyhai sikerekhez!
Tortadíszítési ötleteket, kókuszos süti recepteket, macaron készítő szettet, vagy szilikon formát, nézz be a webshopunkba, csapj le a kedvezményeinkre!
Kövess be Instagramon, TikTok on
Örömmel látunk a Facebookon a „Hobbi cukrászok, sütemények receptek” csoportunkban!