A macaron készítés
Ha mindig is érdekelt a macaron története és szívesen sütnél is, akkor ez a cikkünk Neked szól! Tarts velünk, a cikk végén egy plusz tippet is adunk a macaronok színezéséhez!
A macaron készítés
Ha mindig is érdekelt a macaron története és szívesen sütnél is, akkor ez a cikkünk Neked szól!
Tarts velünk, a cikk végén egy plusz tippet is adunk a macaronok színezéséhez!
Mi a macaron története?
A macaron alapvetően egy olasz desszert, Velencéből származnak az első receptek. Sokan azt hiszik, hogy francia desszertről beszélünk, ám a franciák csak a népszerűsítésben játszottak nagy szerpet.
Mindemellett a franciák is kialakították a saját macaron receptjüket, mely még egyszerűbb is lett, mint az eredeti olasz.
Mi a fő különbség?
Az eredeti olasz macaron elkészítése során cukorszirupot kell készíteni, melynek mérni kell maghőmérővel a hőmérsékletét és a megfelelő ponton kell a többi alapanyaghoz keverni. Ezzel szemben a francia verziónál nincs cukorszirup, itt ez a lépés kimarad.
A végeredmény mind a két verziónál fenomenális, ám a francia változat jobban kedvez a kezdőknek is.
A mi recept ajánlatunk a francia macaron elkészítéséhez:
Hozzávalók 18 macaronhoz:
- 90 g mandulaliszt (ne legyen zsírtalanított)
- 125 g porcukor
- 1 csipet só
- 2 db tojásfehérje
- 50 g cukor
Hozzávalók az étcsokiganache-hoz:
- 140 g tejszín
- 140 g étcsokipasztilla
Hozzávalók a málnacurd-höz:
- 3 - 4 ek fagyasztott málna
- 100 g cukor
- 2 db tojássárgája
- 2 db tojás (kisebb)
- pár csepp citromlé
- ½ db citrom reszelt héja
- 90 g vaj
Elkészítés:
- A mandulalisztet és a porcukrot aprítóba rakjuk, és pár másodpercig járatjuk a gépet, hogy még finomabb, por állagú keveréket kapjunk, majd hozzáadunk egy csipet sót. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Amikor már fehér, stabilabb habot kapunk, beleszórjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. A mandulalisztes elegyhez keverjük a fehérjehab felét, majd fellazítjuk a hab másik felével, és alaposan elkeverjük. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl, mert könnyen szétfolyhat a massza.
- Habzsákba töltjük az alapot, és szilikonos formára nyomjuk a masszát, majd 2-3-szor jól oda csapjuk az asztalhoz a tepsit, hogy a légbuborékok kijöjjenek a tésztából és szépen elterüljenek a macaronok.
- 30-40 percig szárítjuk őket, majd ha már hozzáérünk a tetejükhöz, és nem tapad a kezünkre tészta, mehetnek be a 150 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe 13-14 percre. Ha letelt az idő, kivesszük őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- Az étcsokiganache-hoz a tejszínt felmelegítjük, ráöntjük a csokira, és ha felolvadt, homogénre keverjük, majd hűtőbe rakjuk.
- A málnakrémhez a málnát egy gyorsforralóban a cukor felével kicsit összeforraljuk, majd átpasszírozzuk egy tálba. Hozzáadjuk a tojássárgájákat és az egész tojásokat, a cukor másik felét, a citromlevet, a citromhéjat, majd vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett besűrítjük, és a végén belekeverjük a vajat is. Ezt a krémet is berakjuk a hűtőbe.Mikor mindkét krém kihűlt (a csokis selymes, kenhető, a málnás kellőképpen stabil), akkor óvatosan levesszük a macaronokat a sütőpapírról. A csokis krémet habzsákba rakjuk, kivágjuk a végét és a macaronok szélére, karima alakban rányomjuk a krémet. A közepükön kialakult kis mélyedésbe töltünk 1-1 mokkáskanálnyi málnakrémet (a maradékot hűtőben tárolhatjuk), majd 1-1 másik macaront nyomunk a krémek tetejére.
- Díszítésként kevés kakaóporral megszórhatjuk a tetejüket.
Plusz egy tipp:
A macaronokat lehet színezni, a weboldalunkon találtható >> por ételfesték <<, rengeteg színben érdemes ott körbenézni és választani néhányat kedvedre.
Légy bátor, merd használni a fantáziádat!
Forrás:
A Tortastúdió weboldalán megtalálsz minden szükséges kelléket a tökéletes macaron elkészítéséhez, nézz körbe oldalunkon és rendeld meg a neked megfelelő kellékeket és alapanyagokat!